Martine Linge  

works

 

cv

contact

links

<

HAGEN
En plen med en hellelagt gjennomgangs- sti, omkranset av en husvegg, hekk, drivhus og store trær.
Her lå det engang en prydhage (1890 – 1940). Sporene var en forvokst sirkel av rynkeroser (Rosa Rugosa) som gjemte den fantastiske kaktus-gran-aktige veksten ”apenes skrekk” (Araukaria Kranstre), og en gjengrodd minnestein.
Dette stedet ønsket jeg å reaktivere, ved å rydde, luke, pløye og så.
Jeg ville skape en situasjon - for de som beveget seg gjennom området i hverdagen - som vekket sansene.
Naturen er liv i stadig forandring, og slik var også dette prosjektets karakter. Det var like ferdig hele tiden, helt fra frø til vissen blomst og videre gjennom vinteren til neste års vekstsesong.
Jeg fulgte prosjektet i 15 måneder. Siden ble det problemer med ugress, og landbruksskolen pløyde opp bedene og sådd til plen igjen.

BLOMSTEN
Ringblomsten er en optimistisk blomst, og det er mye positiv kraft forbundet med den gjennom historien. For de fleste er den en velkjent og uhøytidlig hageblomst. Den er ettårig, frør seg villig og den er vakker gjennom hele sesongen. Blomsten åpner seg mot solen om morgenen, og vender seg etter lyset gjennom dagen. Den har tradisjoner langt tilbake i forskjellige kulturer, både innen medisin og overtro.
Ringblomsten har antiseptiske, sopphemmende og bakterie-bekjempende egenskaper, slik at den både lindrer og leger. Den er god å bruke i matlaging, den har blitt sett på som et kjærlighetssymbol og den kunne fordrive ondskap. Bare det å se på blomsten vil bringe godt med seg,- ”will draw evil humors out of the head and strengthen the eysight”

ringblomst - morgenfrue - mariaknopp - solbrud - solvendeblomst - solsequia - solis sponnsa -
calendula officinalis

fortem viriditatem in se habet – har stor livskraft i seg (Hildegard av Bingen 1098- 1179)